Vatikanen skyddar högt uppsatt biskop från att bli utlämnad. Uppdaterad

Biskop Josef Wesolowski
Uppdatering: 400 präster har under 2 års tid avsatts på grund av sexuella förbrytelser av barn, en siffra som kan vara mycket större. Dock har åtal inte väckts mot en enda präst eller biskop.

Under senare år har Vatikanstaten försökt måla upp en bild av att vilja göra rent i eget hus. Efter alla skandaler som i land efter land uppmärksammats där brottsoffer berättat om mångåriga sexuella trakasserier mot barn har man kunnat skönja en viss vilja till rättvisa och upprättelse. Men det verkar som att vad man helst vill göra är att skydda sitt eget prästerskap framför att ge upprättelse till de som i sin tilltro till den romerska katolska kyrkan blivit utsatta.


Här i Dominikanska republiken har speciellt ett fall uppmärksammats under det senaste året, där en katolsk biskop från Polen anklagas för övergrepp mot barn. Både polska och dominikanska myndigheter har i olika ärenden begärt honom utlämnad.

Vatikanen låter idag meddela att någon utlämning av deras medborgare inte kommer på tal. Den spansktalande tidningen El Nuevo Herald citerar: - Den biskop som tidigare arbetat i Dominikanska republiken har diplomatisk immunitet och kommer inte att utlämnas.

Det var klara besked. Biskop Josef Wesolowski är den funktionär med högst rang inom Vatikanen som någonsin blivit misstänkt för den här typen av brott. Genom Vatikanens sätt att bokstavligen få ut honom ur Dominikanska republiken och sedan vägra låta dominikanska rättsväsendet få göra sitt jobb, spekuleras ivrigt i om man därigenom skyddar en brottsling för Vatikanens egna intressens räkning. Dominikanska myndigheter har öppnat en utredning som på grund av Vatikanens agerande inte kommer någon vart.

Det här fallet är speciellt känsligt för Vatikanen, dels på grund av att Wesolowski var påvens representant och dels för att den Heliga stolen tidigare försökt att distansera sig från den här typen av allvarliga brott. Brott som skapat stora globala skandaler med sexuella förbrytelser av präster och biskopar som aldrig blivit dömda.

Dessutom blev biskop Wesolowski präst- och biskopsvigd av förre påven, landsmannen Johannes Paulus II, vilken ska kanoniseras i april.
Påvens handplockade biskop verkar gå fri samtidigt som de utsatta barnen fått betala ett alltför högt pris. Avskyvärt!

Nuvarande påven Franciskus har gjort en del uppmärksammade uttalanden. Exempelvis under en flygresa mellan Brasilien och Rom berörde han frågan om homosexualitet. - Vem är jag att döma homosexuella människor? (Aletheia) Frågan är om han har samma inställning till fallet med Wesolowski och de dominikanska barnen. Med hjälp av diplomatisk immunitet går den högt uppsatte biskopen fri men därigenom blir barnen och alla de utsatta dömda, utan chans till upprättelse.

SvD  DN

Kommentarer

Daniel sa…
Tack för informationen. Man slutar aldrig förvånas över RKK's mörka sidor.

Berättelser som denna visar att man inte är redo att gå hela vägen v.g. upprättelse för utsatta i de egna leden.

" Den biskop som tidigare arbetat i Dominikanska republiken har diplomatisk immunitet och kommer inte att utlämnas"

Vilket bedrägeri att hävda immunitet.

mvh
Daniel