Tondöv dirigent


"Det är lika orimligt att låta ateisterna vara det nya sekulära samhällets arkitekter som att ha tondöva till musikrecensenter, färgblinda till konstkritiker och empatilösa till vårdpersonal."
Så skriver Tuve Skånberg i en debattartikel publicerad i SvD idag. Hela artikeln kan läsas här.

Då jag läste Skånbergs artikel kom jag att tänka på hur en ateistisk lärare en gång försökte förlöjliga sina troende elever genom att ställa kluriga frågor om skapelsen. Läraren menade att om Gud skapat allt som finns till så måste Gud vara ond, eftersom ondskan är en del av skapelsen.

En av hans elever började då att ställa motfrågor: 
- Existerar kylan? 
- Självklart, svarade läraren.
- Nej, kontrade eleven. Kyla är egentligen bara avsaknad av värme. Kyla kan aldrig mätas eller existera av sig själv.

Eleven fortsatte:
- Existerar mörkret?
- Absolut, svarade läraren.
- Fel, kontrade återigen eleven, och började förklara att mörker är avsaknad av ljus. Ljuset kan studeras, inte mörkret.

Frågan som följde var:
- Existerar ondskan?
- Ja, svarade läraren, och pekade på allt elände som råder på jorden.
- Fel igen, sa eleven. Ondskan existerar inte, åtminstone inte av sig själv. Ondskan är helt enkelt frånvaro av Gud. Gud skapade inte ondskan. Den är ett resultat av att människan inte har Gud närvarande i sina hjärtan. 

Kommentarer

Unknown sa…
VARFÖR skulle ateister bygga ett sämre samhälle än någon annan? Är det för att de inte tror på gud och där med godhet (citat: "Gud skapade inte ondskan. Den är ett resultat av att människan inte har Gud närvarande i sina hjärtan.")? Menar du att ateister är onda? Jag tycker även att ditt ihopkok av vetenskap och "egna" tankar är oerhört jobbigt.

Mvh.