När slutade yoga vara religion?

Skolborgarrådet Lotta Edholm vill att barnen ska få lära sig utöva yoga i skolorna, något som redan är en verklighet i många skolor. Lotta säger till SvD att yogautövning inte har något med religion att göra, och skulle det visa sig att Skolinspektionen efter en nyligen inlämnad anmälan kommer fram till att yoga inte får användas i skolundervisningen, så kommer Lotta att överklaga ett sådant beslut: 
- Då får vi i så fall se över möjligheterna att överklaga ett sådant beslut. Men där är vi inte än.
Barn utsätts för yoga i allt lägre åldrar. För en tid sedan publicerade en stockholmstidning ett reportage som visade hur femåringar lärde sig utöva yoga. Höjdpunkten var då de fick utropa "ååh Shanti", vilket är ett hinduiskt uttryck för att få inre frid. Utan yoga finns ingen hinduism och utan hinduism finns ingen yoga. 
Läs på bättre Lotta och använd bättre källor för din information. Kommentarsfältet på Aftonbladets artikel om samma nyhet andas samma okunnighet om vad yoga egentligen handlar om.

Kommentarer

Marguerite sa…
Tack för att du tar upp detta,Berno!!!
Jag och många med mig,håller fullständigt med dig...
Herrens Nåd och Frid!!!
KRAM!!!
Anonym sa…
Det smyger sig in i vårt samhälle, alla möjliga mystiska religioner. Och det blir trängre och trängre för evangelium.
Unknown sa…
Va?? Religion är tro som grundar sig på föreställningen om en eller flera gudar, andar, transcendenta själar eller andra övernaturliga fenomen.
Yoga är något helt annat.Erik af Edholm, docent och forskare inom Sydasiens religioner vid Stockholms universitet, säger till tidningen att han tycker att anmälaren överdrivit eftersom yoga i dag inte är ett religiöst uttryck utan att betrakta som en form av gymnastik.
Men det är bra att ni engagerar er i frågan om religion i skolan. Nästa anmälan gäller då måhända livets ord eller Plymouthbröderna.