Ska Haiti få sitt guld?

Haitis nordvästra bergskedja sägs innehålla Guld
till ett värde av minst 20.000 miljoner dollar.
Guldålder för Haiti! Så låter tongångarna när experterna uttalar sig: - I bergen finns guld, men också silver och koppar.
Haitis huvudstad är täckt med skräp. Fälten vittnar om skövling av träd, som använts till bränsle. Fattigdomen präglar Haiti. Redan vid gränsövergången från Dominikanska republiken märks en markant skillnad då asfalterade vägar övergår i steniga landsvägar och hela atmosfären andas brist.
Frågan man nu ställer sig är om de guldfyndigheter som gömmer sig i Haitis nordvästra bergskedjor skulle kunna ändra på invånarnas levnadsvillkor. Enligt prospekteringsborrning som gjorts beräknas landets nordvästra berg innehålla värdefulla metaller till ett värde av 20.000 miljoner dollar.
Dominikanska tidningen Listin Diario skriver att: "om gruvföretagen är ärliga och Haiti har en bra regering, kan detta vara ett sätt att föra landet framåt." 
Svenska Dagbladet skriver idag att korruption är mycket vanligt, och gör större skada än man tidigare trott. Cirka 70 procent av världens befolkning lever i samhällen med korruption. Haiti hör tyvärr till ett av de länder där korruptionen är mest utbredd. 
Michel Lamarre, en haitisk ingenjör, trodde först inte på uppgifterna om att det kunde finnas guld i Haiti. Om det nu visar sig stämma skulle det kunna betyda att landet för första gången skulle ges möjlighet att bli självförsörjande och inte ständigt förlita sig på bistånd.

Kommentarer