24 dagar


Samtal med utvisningshotade kurder i tältet på Sergelgatan.

 Vilket öde väntar de 20 kurdiska iranier som sedan 24 dagar hungerstrejkar i ett tält på Sergelgatan i Stockholm? En efter en berättar de om sina livsöden, om hur den iranska regimen sänder ut sina specialtrupper in i kurdiska områden för att terrorisera deras familjer. De har allesammans flytt på farliga vägar under mycket svåra förhållanden och tvingats lämna bakom sig både fosterland och splittrade familjer.
- Det islamska säkerhetsrådet terroriserar samhället, säger Rasul Shenifi, en av männen som efter att ha flytt för sitt liv lyckades ta sig till Sverige.
- Om vi återvänder till Iran, om svenska migrationsmyndigheter utvisar oss, så kommer vi omedelbart att ställas inför rätta och hängas.


Stämningen i tältet är tryckt och man kan förnimma hur desperationen inför vad som väntar tar överhanden. Flera av männen är efter flera dagars hungerstrejk svårt medtagna, men ser ingen annan utväg än att fortsätta kampen.

En av männen är kristen, Idris, men han håller sin kristna tro lågt under samtalets gång. Han vill inte att just hans fall ska lyftas fram framför de övrigas.
- Vi för en gemensam kamp och det som drabbar en drabbar alla.
Under samtalets gång ringer vi upp en av dem som lagts in på sjukhus.

Av männen som mellan 19 och 48 år har några varit i Sverige mellan 7 och 8 år och hunnit bilda familj. Trots att barnen är födda i Sverige så vill migrationsmyndigheten splittra familjen och skicka iväg fadern till en säker död i Iran.

Under samtalets gång ringer vi upp ett av sjukhusen för att få tala med en av dem som blivit inlagda, men han är alldeles för svag för att kunna ta emot samtalet.

Enligt tidningen Dagen har hungerstrejken nu avbrutits men om inget dramatiskt har hänt innan polistillståndet för tältet går ut, kommer man att fortsätta protesten.

- Vi har inget annat val.Kommentarer

Andreas sa…
Ja enligt er så borde väl Sverige ta emot hela Kina och Indien med :(
/Andreas
Marguerite sa…
Vilken fruktansvärd regim!!! Kanske borde en del "gnällande"svenskar byta "skor"med dem ett tag och se hur de har det??? Här behöver man ju inte stå utan mat och tak över huvudet(om man inte vill)Hur skulle VI göra i deras ställe???Jo,vi skulle så klart försöka fly och hitta något bättre!!!Det är väl ingen som vill ha en "snara"som förföljer en.......
Andreas sa…
Det finns folk i Sverige som står utan tak över huvudet i Sverige med eller hur? Hemlösa?...