Filadelfia Stockholm blir teatersalong

Filadelfiakyrkan i Stockholm blir center för teaterföreställningar och konserter. Församlingen har skrivit kontrakt med ett kulturbolag som planerar att ha flera evenemang i kyrkan.
- Vi kommer att ha alltifrån klassiskt till rockkonserter och familjeunderhållning, säger Harry Byrne, grundare av klubbarna Melody och Gino, och har bland annat jobbat med Berns salonger.
- I det långa loppet kan vi konkurrera med den statligt sponsrade kulturen. Vi kommer bland annat att ta hit internationella teater­föreställningar för gästspel, fortsätter Byrne berätta för Dagens Nyheter.
Filadelfias föreståndare Niklas Piensoho ser inga som helst problem med att upplåta kyrkan till profana konserter och teaterföreställningar:
- Det mesta är nog relativt okontroversiellt, musik och kultur är i en mening andliga värden.
Vilka andliga värden menar Piensoho ska berika församlingen genom att vid ett femtiotal tillfällen varje år - varje vecka - erbjuda teater i kyrkan?
Hans företrädare inom pingströrelsen hade mer tydliga och radikala svar att ge på den frågan. Exempelvis skriver pingstpionjären Harald Gustafsson så här i boken Kristi Fattigdom - vår rikedom:
- Teater och skådespel har ingenting att ge en levande kristen. Det borde vara klart för alla. Sen får vi ta risken att bli beskyllda för att vara kulturfientliga. Vi tar den beskyllningen med ro. På den punkten har väckelsernas folk varit eniga i alla tider.
Gustafsson skriver vidare med sorg om utvecklingen inom sin egen rörelse:
- I våra dagar upplever vi med sorg att frikyrkoförsamlingar med sina pastorer i spetsen överger föregångarnas radikala linje, då det gäller teater och skådespel. Numera anser man i vissa kretsar att det inte alls behöver vara opassande för kristna att både bevista vanliga teaterföreställningar och att använda skådespel i den egna verksamheten. Detta är ett skrämmande tecken på andligt avfall.

Kommentarer

Hulda sa…
Ledsamt att läsa om.Jag döptes en gång i Filadelfiakyrkan.

Det blir bara konstigare och konstigare Berno.
Berno sa…
Hulda, sant. För varje tid som går känns budskapet om att gå till Jesus, utanför lägret, alltmer aktuellt.
Låt oss därför gå ut till honom utanför lägret och bära hans smälek. Ty här har vi inte någon stad som består, men vi söker den stad som skall komma.
Ludvig sa…
Vad vemodigt.
Hulda sa…
Det känns tryggt att läsa din kommentar Berno
Marguerite sa…
Ja,de vill inte fördra den sanna läran,utan samlar sig tillhopa för det som kliar dem i öronen!!! Men vi må hålla fast det vi har,så ingen tager vår krona!!! Vi får be för dem helt enkelt.....det blir kanske nöden och domen som kommer över detta land,som kanske förhoppningsvis,väcker "kristenheten" innan Jesus kommer!!! Kram!!!
Unknown sa…
Niklas Piensoho, drar upp riktlinjerna för en ny slags väckelse. Inget upphör att förvåna när det gäller den mannen, dessvärre
Unknown sa…
Har lagt ut en länk till din blogg, förhoppningsvis hittar fler läsare hit. Gud välsigne dig!
Berno sa…
Tack för kommentarer och länkar. /Berno