Nödrop från Haiti! - Din hjälp behövs

Luka Pierre
Under påskhelgen har våldsamma protester blommat upp i haitiska Belladere, huvudort till Baptiste, samhället där Comunidad Maranata arbetar. En populär journalist och politiker förlorade genom påstått valfusk sitt politiska mandat i parlamentet varför en grupp av hans anhängare började gå bärsärkagång i Belladere. Bilar brändes ner, ett statligt spannmålslager och flera personer skottskadades. Dessutom utsattes det lokala sjukhuset för en attack; det sattes i brand med resultatet att flera personer brännskadades och en läkare tillsammans med en patient omkom i lågorna.
Händelserna här har lett till att flera utländska hjälporganisationer dragit tillbaka sin sjukvårdspersonal från närliggande områden, något som även drabbat Baptiste. De sju kubanska läkare som fanns utposterade där har av säkerhetsskäl kallats hem till Kuba. Just nu finns där endast en haitisk läkare på vårdcentralen samt en privatklinik som drivs av Dr. Katthy, en läkare vi tidigare hjälpt med mediciner.
I ett telefonsamtal tidigare idag vädjade Luka Pierre, en av våra medarbetare i Batpitste, om akut hjälp:
- Vi behöver akut läkare och mediciner. Varje dag insjuknar i genomsnitt tio patienter i kolera och vi har ingenting att ge dem. 
Vi har möjlighet att snabbt få över mediciner till Baptiste, men behöver ekonomisk hjälp. Medicinerna, som till stor del handlar om att behandla feber, diarréer, vätskebrist etc. finns att köpa till kraftigt rabatterade priser i Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo, och därifrån har vi möjlighet att köra nödtransporter till haitiska gränsen för att direkt överlämna hjälpen till Luka Pierre och våra övriga medarbetare.

Maranataförsamlingen förmedlar din gåva: pg 44 10 05-6
Ytterligare information: http://www.haiti.do

Kommentarer