Jul i fängelse pga haitisk häxdoktor

Den amerikanske hjälparbetaren Paul Waggoner tvingas tillbringa julen i Port au Prince's illa beryktade och koleradrabbade statsfängelse, i mörker, smuts och ensamhet. Orsaken därtill tycks vara att en häxdoktor utifrån att se på ett foto av en död 15-månaders pojke, sagt till pojkens haitiske pappa att pojken inte är död, men förmodligen kidnappad.

Paul hade planerat att tillbringa julen med att dela ut leksaker till haitiska barnhem, men är nu alltså anhållen, misstänkt för kidnappning.
Från fängelsecellen skickar Paul några desperata rader till sin vän och kollega i hjälporganisationen de arbetar i: "Jag är bruten och kan inte förstå varför detta händer mig. Jag har inte gjort något fel. Varför kan ingen hjälpa mig att komma ut härifrån? Jag är rädd att jag aldrig kommer att bli frisläppt... Det är så mörkt och jag är rädd."

Waggoner arresterades den 12 december efter att den döde pojkens far vänt sig till polisen med anklagelser om att pojken kidnappats. Pojkens kropp överlämnades vid flera tillfällen till fadern som vägrade att ta emot den eftersom han inte hade några pengar till att bekosta en begravning. Några dagar senare kremerades kroppen och ett foto på kroppen överlämnades till fadern. Efter att ha visat fotot för en häxdoktor återkom han till sjukhuset med sina anklagelser om kidnappning.

Waggoners syster Randi Paula Lightner sa igår till Boston Herald att hennes yngre broder gick i spetsen för en insamling av leksaker i sin hemstad, leksaker som sedan skickats till Haiti. "Min broders plan var att använda julen till att dela ut dessa leksaker till hemlösa barn runt omkring i Haiti."
Situationen följs av amerikanske senatorn John F. Kerrys kontor.

Själva har vi varnats inför våra besök i Haiti, speciellt efter att kolerautbrottet expanderade. På olika platser har speciellt utländska hjälparbetare och missionärer utsatts av ilskna människor som menar att amerikanerna, eller utlänningarna i stort, är orsaken till att kolera överhuvudtaget finns i landet.

Kommentarer