Den moderna tidens bokbål

Frikyrkosverige och judaiserande företrädare fasar över Holger Nilssons uttalande att bränna Jonas Gardells böcker på bål. Även fast ingen tror att det kommer att anordnas ett äkta bokbål i Vetlanda så såg Alliansförsamlingen i Vetlanda händelsen så pass allvarlig att man på stående fot beslutade sig för att stoppa predikantens medverkan i närradion. Kanske man bjuder in Gardell till studion istället? Jag trodde församlingens uppgift var att försvara Guds ord?

I sak ger jag både Holger Nilsson och Berndt Isaksson rätt. Gardells liberala och gudsförnekande budskap måste varnas för. Att debatten som blossat upp kommit att handla om tillvägagångssätt istället för att låta varningarna om Gardells mission få utrymme, ser jag som ett tydligt tecken på att det är mycket som inte står rätt till inom kyrkligheten. Istället för att sabla ner och försöka tysta de varningsrop, som i det här fallet genom Nilsson och Isaksson nådde fram mycket långt, borde ett sånt här tillfälle vara ypperligt för att stödja budbärarna.

Det är ingen större risk att Gardells böcker försvinner genom ett bokbål. De finns att hitta i landets alla bibliotek, de används som ordinarie (obligatoriskt?) undervisningsmaterial i skolor, exempelvis i ämnet litteratur, ja, böckerna ges oerhört mycket utrymme. Gardells idéer lyfts ofta fram i media. Jag frågar mig: var hörs protesterna från Guds folk? Om någon, som i det här fallet, ropar, säger man: ajabaja, så där får man inte säga! fy!

Gå in på ett bibliotek och försök hitta väckelsekristen litteratur. Eller som ett kristet bokförlag, försök att plantera in böcker i landets bibliotek, eller väckelsekristna tidskrifter. Biblioteken fungerar som vår tids bokbål där icke önskvärd litteratur gallras bort.

Vid flera tillfällen har jag talat med bibliotekarier om saken. Vid ett av tillfällena publicerade tidskriften Midnattsropet en artikel om den homosexuella rörelsen som fick en bibliotekarie att se rött varför han mailade och avbeställde tidningen. Han, ansvarig för ett kommunalt bibliotek, bestämde helt enväldigt att ingen inom hans område skulle få läsa Midnattsropet. I varje fall inte på 'hans' bibliotek. Det är en form av bokbål.

Även bibeln är utsatt för censur. Idag är det inte fritt fram att läsa ur Guds ord utan att riskera åtal för exempelvis diskriminering.

En fd kristen bloggare går så långt att han öppet hånar Isaksson och Nilsson för deras uttalanden. Ett riktigt lågvattenmärke.

Tiden är kort. Som Guds folk idag behöver vi ropa ut som aldrig tidigare och varna för avfall och liberalisering inom kristenheten. Jesus kommer!


Länkar:
http://aletheia.se/2010/05/07/stort-tack-till-metodistpastor-berndt-isaksson/
http://erevna.nu/?p=1691
http://kvp.expressen.se/nyheter/1.1979346/pastor-vill-branna-jonas-gardells-bocker-pa-torget
http://www.stefansward.se/2010/05/07/holger-nilssons-bokbal/
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=211612
http://www.dagen.se/blogg/jaktlund
http://aftonbladet.se/nyheter/article7088437.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/pastor-vill-branna-bocker-pa-bal-1.1089885
http://www.dagen.se/blogg/ledarblogg/2010/05/man-kan-inte-elda-upp-asikter
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=211629
http://www.vetlandaallianskyrka.se/index.htm

Kommentarer

Anonym sa…
Det var verkligen ynkligt av Alliansförsamlingen, att inte ställa upp för en broder som vågar säga vad som är rätt enligt Bibeln.
Falconer sa…
Du kanske ska fråga dig varför fler och fler tar avstånd från de hatiska budskap som den väckelsekristna rörelsen förmedlar. Om ni nu sitter inne med svaren, varför lyssnar ingen? Om räddningen går genom er, varför får ni inte med er fler människor? Varför föredrar folk Gardells budskap framför ert? Tål att tänka på...
Berno sa…
Gardells budskap kräver ingen omvändelse från synden.
Falconer sa…
Gardells budskap kanske inte klassar naturliga och harmlösa företeelser som synd.
Berno sa…
Instämmer. Gardells budskap klassar nog ingenting som synd.
Falconer sa…
Och vilken lättnad det är, att samhället äntligen vänder sig ifrån den livsfientliga och onaturliga filosofi som säger att normala beteenden är något som människor ska känna skam och skuld över. Det verkar vara kyrkans mest varaktiga eftermäle: ett intensivt självhat. Synd måste vara det fulaste ordet i det svenska språket!
Berno sa…
Synd är verkligen ett fult ord, rentutav giftigt.
Falconer sa…
Och ändå så finns det inget vissa kristna verkar tycka mer om än just synden, oftast då andras förmodade synd.
Berno sa…
Så tror jag inte det är. En kristen människa är en syndare likaväl som alla människor, men denne har omvänt sig och blivit frälst av nåd.

Synd är inte att göra en massa dumma saker. Synd handlar om att vara på fel väg, att leva utan Gud och utan hopp. Alla människor har syndat, men erbjudandet till lika många är att omvända sig och bli frälst.
Anonym sa…
Gardell har vad jag vet inge utgett sig för att komma med några absoluta sanningar eller sagt sig ha profetstatus. Holger Nilsson däremot anser sig själv vara Guds Profet och påstår sig predika den absoluta sanningen. Jag tycker snarare det bör varnas för Holger Nilsson. Ur kristen synvinkel är han mycket allvarligt ute. Vem är Holger Nilsson att utse sig själv till en Guds Profet? Han profeterar och påstår saker och ting som även lätt går att bevisa är rent felaktiga.

Vilka ''sanningar'' är det Holger Nilsson har att komma med och vem är det som gett honom mandat att vara en Profet, Gud kanske?

Frikyrkorörelsen har stora problem med karismatiska predikanter och självutnämnda profeter som framställs som givna av Gud själv och betraktas som otvetydiga sanningssägare trots att de uppenbart även profeterar helt fel, dömer andra människor, manar till bokbål etc.

/Johnny