Två-årig pojke blind och lam efter att ha träffats av en förlupen kula

Alltför ofta händer att barn träffas av kulor som okontrollerat skjuts upp i luften för att sedan landa någonstans, ofta flera kilometer från där de avlossades. Flera gånger varje år kan man här läsa om hur personer som befinner sig på de mest lugna platser helt plötsligt faller ihop, döda eller skadade. Exempelvis i höstas satt en liten flicka hemma på terassen och gjorde sina läxor. Hon träffades av en kula som en motorcyklist av okänd anledning sköt upp i luften flera kvarter därifrån.

På alla hjärtans dag låg Paulino, 2 år, och sov tryggt i sitt enkla hem med plåttak i Santo Domingo. Mitt i natten väckte hans storasyster Scarlet mamman Jessica för att Paulino blödde från huvudet. Ingen fattade vad som hänt, men familjen får snabbt iväg pojken till närmsta sjukhus där det visade sig att Paulino träffats av en kula. Paulino överlevde men kan idag, tre veckor senare, varken gå eller se. Skottet gjorde honom både blind och oförmögen att röra benen. Ingen vet ännu vem som avlossade skottet.

Några dagar senare dog lilla Fermín, 6 år, av en kula som råkade träffa henne under ett våldsamt tumult i hennes bostadsområde i Santo Domingo.

Oftast är det lek eller firande som är orsaken till att folk ansvarslöst avfyrar sina vapen. Om exempelvis något av landets mest berömda baseballag vinner en viktig match så kan man sedan höra hur fansen åker omkring och skjuter i luften.

En annan allvarlig incident höll på att kosta lilla ett-åriga Caroline livet. Hon var tillsammans med sin mamma nere vid floden i Palavé och njöt av den svala eftermiddagsluften. En liten bit bort höll ett ungdomsgäng på att leka med sina revolvrar genom att de sköt mot vattenytan varefter kulorna studsade okontrollerat åt olika håll. En av dessa kulor var centimetrar från att träffa Carolines huvud. Mamman ropade desperat till ungdomarna för att be dem sluta, men de fortsatte skrattande sin lek.

I början av januari spreds nyheten om hur fyraårige Marquel satt på gudstjänst tillsammans med sina föräldrar och helt plötsligt föll död ner.

Kommentarer