Lever min familj?

Det är frågan vi dagligen möter från våra haitiska vänner här i Dominikanska Repubiken. Allt sedan den ödesdigra eftermiddagen i tisdags då jordbävningen ägde rum, har livet inte varit detsamma. I Palave har nästan alla tio tusen invånare nära släktingar i Haiti. Fem dagar efter katastrofen har de flesta ännu inte lyckats ha någon som helst kontakt med sina anhöriga. Det är smärtsamt möta alla dessa människor som inte vet ifall far, mor, syskon, kusiner osv. fortfarande är i livet eller inte. (På bilden syns Maria och Elia tillsammans med sina barn. De har flera nära släktingar i Port au Prince som de inte vet ifall de är vid livet.)

Vi vädjar om ekonomisk hjälp för att kunna ge drabbade haitiska familjer en chans att få träffa sina anhöriga. Hjälp att komma ur en plågande ovisshet. I Palave har vi redan haft möjlighet att förse några familjer med medel för att de ska kunna resa. Kostnaden per person varierar beroende på var i landet de reser. Dessutom gör förhållandena med haitis 1,5 miljoner hemlösa och dåliga vägar inte saken lättare. Uppskattningsvis räknar vi dock med att varje resenär behöver utrustas med motsvarande ca. 800 kronor för att ta sig fram och tillbaka. För en vanlig arbetare motsvarar den summan en hel månadslön.

Parallellt förbereder vi en humanitär insats på en drabbad haitisk landsbygd. Församlingens missionär Zebastian Vidén har precis rest dit tillsammans med broder Marcelo Revolus för att bilda sig en uppfattning om situationen. I skrivande stund befinner de sig vid gränsövergången vid Elias Piña.

Maranataförsamlingen förmedlar din gåva, pg 44 10 05 - 6.

/Berno Vidén, Santo Domingo, Dominikanska Republiken

Kommentarer