Rapport från missionsfältet

Guds frid syskon!
Sänder här en hälsning till bibelskolan från församlingens missionsfält i Dominikanska Republiken.

Först vill jag beskriva något av den situation landet befinner sig i. Här liksom på de flesta platser runt vår jord märks den globala finanskrisen av. Ett direkt kännetecken på att landets ekonomi är ansträngd är att elförsörjningen drastiskt avtar. Sista veckorna har landets elgeneratorer levererat ett minimum av el vilket i sig skapar problem främst för alla småföretagare som är beroende av strömmen för sin försörjning. Flera av Santo Domingos typiska kvartersbutiker och hårsalonger har tvingats stänga igen. Häromdagen lovades en förbättring men idag är i stort sett hela Santo Domingo utan ström. Den finansiering man hade för att lösa den mest akuta krisen föll.

En farlig bieffekt då gatorna blir mörklagda är den ökade risken för rån och överfall. Desperationen är också med och bidrar till att brottsligheten tilltar. Ofta nås vi av nyheter om de mest bisarra händelser som man trodde inte existerade i ett så pass demokratiskt land som Dominikanska Republiken. Ett exempel på hur spänt läget är presenterades i media häromdagen då man rapporterade om hur en dominikansk motorcykeltaxi blev rånmördad av sin haitiske passagerare i Neyba, en plats i södra delen av landet. Offrets anhöriga svarade med att söka upp en haitisk boplats, som inte hade det minsta att göra med brottet, och där började man misshandla ett tiotal haitier för att hämnas den döde. Minst två haitier dog av skadorna och flera ligger inlagda på sjukhus. I morse berättades hur främlingshatet sprider sig och fler än 47 haitiska boningshus har bränts ner av okontrollerbara folkmassor.

En dyster inledning på missionsrapporten kan tyckas, men sanningen är att vi påtagligt märker av en ökande osäkerhet och påtaglig rädsla bland folket här. Relationen med grannlandet Haiti är spänd och som vi vet är just Haiti ett av världens länder som drabbats absolut hårdast av fattigdom och misär, vilket i sig skapar stora flyktingströmmar in i dominikanskt territorium.

Tidigare då vi bland landets egen befolkning nämnt att vi arbetar mycket med en del av den haitiska befolkningen här i landet har det uppskattats mer än idag. Nu märker man mera av främlingsfientligheten. Det är väl så att då krisen blir påtaglig ser man först och främst till sitt eget.

Även på det religiösa området märks tydliga klimatförändringar. Den ekumeniska evangeliska alliansen har i samband med en förändring av landets konstitution gjort framstötningar och begärt att de på samma sätt som den officiella katolska kyrkan ska få del av ekonomiska fördelar. Landets katolska överhuvud, kardinal Lopez Rodriguez svarar med att fattigdomsförklara de evangeliska som inte inser värdet av vad Maria tillfört landet historiskt och i nutid. Debatten går ganska het i media. Budskapen blir alltmer politiskt inriktade vilket inte minst märktes under en stor manifestation som landets evangeliska traditionsenligt hade den 1 januari då man samlade inte mindre än 80 tusen människor på den olympiska stadion i Santo Domingo. Där har man tidigare varje nyårsdag förkunnat ett klart evangelium och påmint om tidens korthet och Jesu tillkommelse. Idag handlar det om att flirta med politiken för att få så bra fördelar och positioner som möjligt i samhället.

I skrivande stund befinner sig Veronica och Nahdja i Palavé där de arbetar med barnen i skolan. Det är med tacksamhet till Gud man ser med vilken iver och glädje de tar sig an uppgiften. Yefrey blev återigen utskriven från sjukhuset i går och mår för tillfället bättre. Vi har nu laddat upp de två syrgastuberna han är helt livsberoende av, och hoppas de ska räcka över helgen. Det är förutsättningen för honom att kunna vara hemma. Vill också tacka för den extra gåva som gjorde det möjligt att inskaffa en "säckkärra" för att enklare sköta påfyllningen av dessa tuber varannan dag.
Vill lägga fram Jesica som ett böneämne. Vi skrev i höstas in henne och lillasyster Marcéla i en liten skola strax utanför Palavé med en troende rektor. En längre tids svåra konflikter i familjen har lett till att de båda systrarna missat delar av skolan. Det handlar om en svår och komplicerad situation och vi vädjar till församlingen om förbön för hela familjen, och främst alltså för Jesica.

Mötena både i Palavé och Las Palmas är betydelsefulla och sista tiden har vi nystartat en mer utåtriktad verksamhet. Under en längre tid har det varit omöjligt att ha möten ute i det fria på grund av allt regnet, men nu är värsta regnperioden över och vi kan återigen samlas bl a i la Cañada utanför syster Clotildes hus på söndagkvällarna. Sist vi var där trodde vi först det skulle vara svårt genomföra ett möte. Det var feststämning hos flera av grannarna med dånande musik som gjorde att man hade svårt att överhuvudtaget konversera med varandra. Vi plockade dock fram instrumenten och började mötet. Som på en given signal stängde grannarna av sin musik och satte sig tillrätta för att vara med i mötet. Sedan hade vi ett underbart möte med flera vittnesbörd från syskonen i Las Palmas och Palavé. Flera av grannarna var påtagligt berörda.
Varannan söndag har vi liknande evangelisationsmöten i Palavé ute på gatan utanför Elias hem.

Syster Doris hälsar till er alla, och imorgon lördag kommer hon som vanligt för att leda läkarmottagningen i Palavé. Det brukar komma ganska många patienter varav många är gamla människor med dåligt hjärta. Hjärtmediciner är mycket dyrt och ingen av våra patienter har möjlighet att köpa dem, men eftersom Doris är hjärtläkare har hon tagit hand om en stor grupp av dessa fattiga patienter och ser till att de fortlöpande får den hjälp de behöver.

Syskonen från fängelseförsamlingen med dess pastor Santos i spetsen hälsar också till bibelskolan. Det är nu många nyfrälsta där och i ett telefonsamtal häromkvällen uttryckte Santos att de har stort behov av fler biblar, något vi brukar förse dem med. Bara under det här året har vi kunnat bidra med fler än 150 biblar till fängelset.

Ropet från Haiti blir allt mer påtagligt. Vi nås ständigt av rapporter om hur nöden sprider sig och därmed också flyktingströmmarna som söker sig mot Dominikanska Republiken. Bristen på mat och annan humanitär hjälp är fortfarande katastrofalt stor efter de svåra stormar som förstörde stora delar av landet. FN har begärt 850 miljoner kronor för akut nödhjälp, men hittills har bara ca 160 miljoner kommit in. Befolkningen behöver framför allt tak över huvudet. Rapporter säger att 800 000 människor står utan hem!! I staden Gonaives som drabbades hårdast har vattenmassorna dragit sig tillbaka men staden är alltjämt täckt av lera.

En talande bild som beskriver nöden i Haiti är alla de föräldrar som beger sig mot gränsen till Dominikanska Republiken med sina små barn för att hitta någon att skänka dem till. Mödrar och fäder som står vid vägkanten och ger bort sina barn i hopp om att de ska få det bättre någon annanstans, hos någon annan.
Behoven är oändligt stora och vi vet att det finns människor som gör beundransvärda insatser för att hjälpa de drabbade. Ser också situationen som en utmaning för Maranataförsamlingens missionsarbete här, vilken inriktning det kommer att ta framöver. Det är helt klart en direkt Guds ledning att vi idag har ett arbete i Palavé med närhet till det haitiska folket.

Syskon, det profeterna sagt går i uppfyllelse. Vi kan inte blunda för att den tid vi lever i är den sista. Jorden har ingen framtid, vilket kan vara svårt förklara för en mänsklighet som inte har något annat hopp. Men vi får vända oss till Gud och bedja att han uppenbarar rätt budskap i rätt tid för de människor vi möter. Det finns inget större än att få påminna om att Fridsfursten kommer snart. Maranata - Du vår Herre kom!

Du som vill vara med och ge ditt stöd till missionsarbetet, kontakta Maranataförsamlingen i Stockholm eller sätt in en gåva på församlingens pg 441005-6.

Hälsningar genom Berno

Kommentarer

Anonym sa…
Guds Fred !....
"Barn hjelper Barn" i Norge deltar i misjosprosjektet i Den Dominikanske Republikk. Vi samler inn misjonspenger ved å engasjere barn, voksne, barnehager, skoler og bedrifter i vår lille by Skudeneshavn på sør-vestkysten av Norge. Vi har samler nå inn penger for å realisere et skole/helseprosjekt i Palavè.
Pr. idag har vi siden 23. august samlet inn 102.000,- Nkr. Målet er ca 350.000,- Nrk for å realisere prosjektet.
Vi trenger forbønn.
"Ved Jesu føtter ens tille stund. Når orda kommer fra hans egen munn. Når jeg og Jesus alene er, då er det godt å leva her"

Vi sender bønner til Himlen for misjonsarbeidet i Dom.Rep.og takker Gud for at han gjennom Jesus har frelst oss og satt oss inn i en tjeneste for å levendegjøre vår tro.
"Jeg hviler hos Jesus, min trofaste Hyrde. Ei finnes i verden så sikker en havn. Ved Freslerens fot har jeg legt ned min byrde, og frigjort er sjelen fra uro og savn. Om fienden truer og larmer, hos Jesus er trygghet og ro. Og jeg er så trygg i Hans armer, for der kan ei stormen meg nå!"

"Jeg hviler hos Jesus når kraften er liten, og foten blir trett under vandringenher. Jeg kjenner Hans favntak i heteste striden, jeg føler Hans nærhet og lykk`lig jeg er. Og hva meg enn møter i livet, med Jesus jeg fremad vil gå. For Han har av Nåde meg givet, en herlig og seirende tro."

"Når ferden er endt og min livssol seg senker, jeg eier en fullkommen hvile til sist. Når sjelen er løst fra de jordiske lenker, og frigjort seg svinger mot Lyslandet hist. Snart ser jeg Guds herlighet gløde, fra Tronen, da iler jeg frem. I Porten megtoner i møte, et jublende: Velkommen hjem!"

"Barn hjelper Barn"
Broderhilsen
Dag Sandslett
Skudeneshavn Norge
Dagfrid Moe sa…
Hei!
Så nydelig tekst...Hvem har skrevet: Jeg hviler hos Jesus, min trofaste hyrde"?

vennlig hilsen
Dagfrid Moe
http://www.dagfridmc.blogspot.com