Vägen till Palavé

Vägarna i Santo Domingo är mycket dåliga. Varje morgonåker vi till Palavé för att arbeta med skolan, en sträcka på ca 1 svensk mil. Ibland kan det ta upp till en timme att ta sig dit beroende på alla söndertrasade avsnitt av vägen. Tillsammans med mycket och tung trafik känns resan ibland outhärdlig. För att inte tala om hur bilarna tar stryk varje gång däcken dunsar ner i en ny av vattenpölar dold grop.
Eftersom presidentvalet hölls i våras är det ingen som räknar med att vägarna kommer att repareras inom överskådlig tid.

Men så hände sig i förra veckan att en bit av vägen helt plötsligt var avstängd. Grävskopor, vägskrapor och annan utrustning tillsammans med ett oräkneligt antal vägarbetare uppenbarade sig. Vägen skulle lagas! Under tiden hänvisades all trafik in på mindre lerfyllda vägar för att ta sig fram. En del körde självfallet fast i leran, som bilisten på bilden. Reparationerna gick snabbt och effektivt och sträckte sig fram till en vanligtvis bortglömd haitiskt präglad plats som heter Batey Bienvenido. Många höjde på ögonbrynen och frågade sig av vilken anledning man nu satsade på att laga just den vägen. Jag var själv lika frågande eftersom det är ytterst ovanligt att resurser används till så pass 'osynliga' projekt långt ifrån valtider.

Idag kom svaret. I morse när jag färdades på den nyasfalterade vägen och trafiken flöt på ovanligt bra var hela sträckan kantad av trafikpoliser, strategiskt utplacerade vid korsningar och andra vanliga typiska flaskhalsar. Ingen tilläts att stanna utan trafiken skulle rulla friktionsfritt. Ok, det är något stort på gång...

Väl hemma slår jag upp dagstidningen (spansk länk) och hittar en artikel som talar om att landets president Leonel Fernandez idag ska leda en samling med PLD, Partido de la Liberación Dominicana, landets ledande politiska parti, vid en klubb som ligger alldeles utanför Batey Bienvenido.

Tänk med vilken omtanke landets resurser används för att presidenten ska slippa se och utsättas för alla farliga vägar som finns när han är ute på sina uppdrag. Funderar på att bjuda presidenten att besöka Palavé så kanske vägarna dit också blir reparerade.

Kommentarer

Anonym sa…
Hehe, det var ju typiskt :)