På plats i Karibien

Oerhört chockerande läsa om hur orkanen Hanna skördat minst 500 människoliv i Haiti. Detta land är redan tidigare så hårt drabbat av svår fattigdom och utarmade människor. Befinner mig själv i Dominikanska Republikens huvudstad Santo Domingo. Här i landet, bara några mil från Haiti, bor över en miljon haitier och många av dem har anhöriga på de nu drabbade platserna.

Genom Comunidad Maranata, Maranataförsamlingens arbete här i landet, når vi fram till en del av dem som drabbas av katastrofer av det här slaget. Svåra översvämningar gör ofta livet outhärdligt för den fattige. Under förra vinterns stormar drabbades stora områden här i Santo Domingo och tusentals familjer förlorade allt de hade. Comunidad Maranata kunde då med hjälp av medel som samlats in komma fler än 200 familjer till direkt hjälp.

Nu drar stora hjälporganisationer in i Haiti och främst då till Gonaives, där över femhundra kroppar hittats i lervällingen efter stormen Hanna. DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet skriver om katastrofen. Därutöver finns många platser, både i Haiti och Dominikanska Republiken, som inte drabbats i så stor skala men där fattiga människor förlorat sina få tillhörigheter genom översvämningar. Det kan handla om sängar, madrasser, skolmaterial, stolar, spisar etc. och där kan vi med hjälp av de gåvor som samlas in göra en insats.

Var med du också. Sänd din hjälp till Maranataförsamlingens postgirokonto 44 10 05-6 och märk inbetalningen med "Orkanoffer Karibien", så förmedlar vi din gåva till drabbade områden. Vill du sedan ha personlig respons på hur hjälpen når fram kan du anmäla dig för att erhålla Comunidad Maranatas nyhetsbrev, vilket kommer skickas ut 10 - 12 gånger per år. Anmäl dig genom att skicka ett mail till santodomingo@maranata.se .
(foton överst: AP)

Kommentarer