Hunger, lera och misär

Regnen fortsätter obarmhärtigt att ösa ner. Just nu är det dyningarna efter Ike som skördar sina offer i den karibiska övärlden. Här i Dominikanska Republiken är flera samhällen totalt isolerade från omvärlden efter att viktiga broar rasat av vattenmassorna. Landsvägar, odlingar och bostäder är förstörda och tiotusentals människor har fått lämna sina hem. På vissa platser har myndigheterna ännu inte hunnit reparera skadorna från förra vinterns stormar Olga och Noel när nu regnen efter Ike och Hanna åstadkommer massförstörelse i stora delar av landet.

Desperata invånare i samhällen utefter största motorvägen som förbinder landets två största städer Santo Domingo och Santiago har blockerat den viktiga vägen och kräver akut hjälp av myndigheterna eftersom deras bostäder ligger under vatten då floden Guananito svämmat över. Över 400 hem har totalförstörts bara i det området. Fattiga familjer har förlorat allt vad de ägde.

Som en följd av översvämningarna sprider sig många sjukdomar med smutsiga vattnet. Bristen på dricksvatten är stor. Familjer med små barn har tvingats tillbringa flera timmar ute på landsvägarna under ösregn då nödbostäder inte gått att uppbringa.

I skrivande stund öser regnet ner och forsar fram över den redan mättade jorden. I sovrummet är allt fuktigt av det genomträngande vattnet. Vad den här dagen för med sig för fasor för många familjer är svårt att föreställa sig.
Vi vädjar till alla er som läser om orkanens offer att vara med och bidra med ekonomisk hjälp. Flera hjälporganisationer är i full aktivitet med att förmedla mat och vatten till drabbade områden. Inte minst i grannlandet Haiti där över 600 000 människor befinner sig i akut behov av förnödenheter. Över 1000 människoliv har där gått förlorade.

Sätt in en gåva på Maranataförsamlingens pg 44 10 05 - 6 och märk inbetalningen med "Orkanoffer Karibien" så kan vi med din hjälp komma drabbade familjer till hjälp.

Urval av tidningar som idag skriver om stormarna: DN SvD Aftonbladet
Spanska tidningar: El Caribe Listin Diario Hoy

Kommentarer