Hopplöshet och förtvivlan

Som aldrig tidigare har Haiti drabbats av en direkt humanitär katastrof. På bara tre veckor lyckades de fruktade tropiska stormarna föra med sig så mycket vatten att hela samhällen är som bortsopade. Nöden är obeskrivlig i detta redan av fattigdom präglade land. Redan innan stormarna gjorde sin entré var hungersnöden en stor plåga för landet, inte minst orsakat av att livsmedelspriserna stegrades oroväckande mycket i våras, vilket då ledde till hungerkravaller i konfrontation med inhemska polisstyrkor och utplacerade FN-förband.

I Port au Prince, Haitis huvudstad, finns flera bostadsområden som inte ens beväpnade styrkor vågar gå in i. Våldet och en okontrollerad tillgång av vapen i händerna på fria grupper av egna sammansatta gäng är ett annat dilemma som landet har att brottas med. Förutom svält och undernäring är våldet den vanligaste dödsorsaken.

Idag rapporterar DN om nya hungerkravaller och det är ingen liten skara människor det handlar om. Inte mindre än 800.000 haitier beräknas vara hemlösa efter ovädren. Norra Haiti har drabbats hårdast och man tror att Gonaives, en av landets största städer aldrig går att bygga upp igen. Bl.a. så här skriver DN i sin rapport:
- Tältlägren är överfyllda av människor, och översvämningen och leran som flyter omkring gör att det inte finns någonstans att göra av alla människor som blivit av med sina hem.

Här i grannlandet Dominikanska Republiken finns redan tidigare mer än en miljon haitier varav många flytt från sitt hemland i jakten på arbete och mat. Efter den nya krisen räknar man med att flyktingströmmen över den enda landgräns som finns kommer att öka markant. Behovet av akuta hjälpinsatser är skriande stort. De stora hjälporganisationerna har först och främst riktat in sig på de absolut största katastrofområdena dit man flyger in förnödenheter eftersom vägarna är förstörda. Men det finns många andra platser som drabbats, vilka också är i behov av akut hjälp.

Innan stormarna kunde invånarna åtminstone tillreda sitt bröd av lera som blivit ett substitut till vanlig mat. Kakorna tillreds av lera, salt och en sorts fett som knådas ihop och läggs att torka ute i solen. Vissa dagar finns ingen annan föda överhuvudtaget. Men nu, i och med att regnen förstört så pass stora areor, har man inte ens möjlighet att tillreda sina lerkakor.

Alla kan vara med och hjälpa någon. Maranataförsamlingens mission i Dominikanska Republiken har vid flera tidigare tillfällen fått vara med och vara drabbade människor till hjälp i samband med naturkatastrofer av det här slaget. Även nu planeras för hjälpinsatser i något eller några av de områden som orkanerna varit med och slitit sönder.

Här i landet ligger flera byar fortfarande under vatten och totalt isolerade från omvärlden på grund av raserade broar och vägar. Flera platser får hjälp från myndigheterna men inte alla nås av den hjälpen.

Var med och bidra genom att sätta in en gåva på Maranataförsamlingens pg 44 10 05-6. Märk inbetalningen "Orkanoffer karibien".

Även fängelsecellerna i Gonaives ligger under vatten. Fångarna ropar förtvivlat om hjälp för att inte drunkna i sina celler. Läs Dagens rapport. Läs även denna

Kommentarer