En "normal" dag i Dominikanska Republiken - kontrasternas land

Dominikanska Republiken är ett kontrasternas land. Å ena sidan finns en överdådig lyx som överglänser det mesta av vad man vanligtvis ser i Sverige, å andra sidan en fattigdom som ofta är väl dold från de många vackra turistanläggningar som byggs upp längs Karibiens stränder, nu senast i Samaná. (Foto: © Magdalenaweb)

Enligt planerna skulle Comunidad Maranata ha haft läkarmottagning i den haitiskt befolkadebateyen Palavé idag. Allt var förberett då församlingens missionsläkare Doris Diaz ringer och meddelar att de kört fast i vattenmassorna på väg till mottagningen och inte kan ta sig vidare. Patienterna fick vända hem utan att bli undersökta den här dagen men välkomnas istället nästkommande lördag.
Regnet öser oavbrutet ner över stora delar av landet. Så har det varit nu i flera veckors tid. Orkanerna som passerat ön har fört med sig så mycket vatten att hela samhällen brottas med svåra översvämningar. Idag gick nya varningar ut om en tropisk storm som är på väg att formas i Karibiska havet, något vi följer med spänning.

Av samma orsak tvingade regnet oss att ställa in kvällens väckelsemöte i Las Palmas. Under eftermiddagen ringer Andrea, mamma till lungsjuke Yefrey, vilken presenterats här på bloggen tidigare. Yefrey, som varit utskriven från sjukhuset i en veckas tid, mår sämre. Snabbt får vi fram en bil som kan köra honom till akuten vid barnsjukhuset. Läkarna såg allvarligt på hans tillstånd och skrev omedelbart in honom på sjukhuset.

Media rapporterar lite om vad som hänt i landet, och i grannlandet Haiti, senaste dygnet. Situationen i Haiti förvärras. Haiti har alltid haft svårigheter med att ordna mat till befolkningen. Idag skriver tidningarna att situationen är i det närmaste omöjlig, att man befinner sig mitt i en svår hungersnöd.

Här i landet är det brottsligheten som toppar i antalet artiklar, tätt följt av USAs ekonomiska kris, vilket drabbar Dominikanska Republiken hårt. "En man lynchad till döds" dominerar löpsedeln på El Nacional. Artikeln i tidningen beskriver hur tre män rånade en biluthyrningsfirma på vägen ut mot flygplatsen. Ca 3.000 dollar blev bytet. Då rånarna lämnade bilfirman upptäcktes de av några grannar som genast slog larm. Med påkar, knivar, skjutvapen och andra tillhyggen drog en skara uppretade medborgare efter rånarna och lyckades fånga dem. De blev så illa slagna och skjutna att en av dem avled. Då polisen kom lyckades de rädda en av rånarna från att bli ihjälslagen men en av hans kompanjoner dog alltså på sjukhuset. Hur det gick för den tredje av rånarna framgår inte av artikeln. Ingen av dem som misshandlade rånarna riskerar räkna med någon straffpåföljd. De ses snarare som hjältar i kampen mot brottsligheten.

I en annan del av landet kidnappades och rånades en serbisk turist som var ute och åkte i sin hyrbil. Han tvingades av fyra beväpnade män att köra bilen till en avlägsen plats där de misshandlade honom och tog allt han hade, inklusive bilen. Mannen ligger idag på Puerto Platas sjukhus med brutet nyckelben och svåra smärtor i bröstet.

På samma sida i tidningen rapporteras om hur polisen dödat två personer i Miches. Poliserna hade upptäckt ett försäljningsställe för droger och vid tillslaget mötte de motstånd och sköt ihjäl drogförsäljarna. De skjutna var efterlysta sedan tidigare av narkotikaroteln.

Flera stadsdelar i huvudstaden Santo Domingo har mer än 14 timmars strömavbrott per dygn, berättar nästa sida i tidningen.Där står det också om hur matpriserna går upp vilket skapat svåra problem för den fattiga befolkningen. Samma sida beskriver hur en taxiförare samma dag omkommit i en krock med en stadsjeep, bara något kvarter från där jag sitter och läser tidningen upptäcker jag. Trafikolyckorna i landet är många och allvarliga. Det händer ca 10 gånger fler olyckor här än i Sverige varje år. Dominikanska har ungefär lika många invånare som Sverige.

I Barahona, ett samhälle i södra delen av landet, blev en haitisk kvinna ihjälkörd av en motorcyklist.

Myndigheterna har gjort nya beslag av illegalt insmugglade matvaror från Haiti. Även en stor mängd vapen har beslagtagits och 1.064 haitier har utvisats till Haiti.

Senaste året har myndigheterna vidtagit åtgärder för att skapa ett tryggare samhälle. Folk är rädda att gå ut tom på dagen i vissa områden. Häromdagen mötte jag en polispatrull som på direkt order av landets president var ute och patrullerade området jag bor i, för att skapa trygghet. Det var ca 50 poliser som drog fram, kvarter för kvarter. Alla som råkade befinna sig på samma gator tog man med sig. En stor lastbil stod till polisernas förfogande och den fylldes på snabbt av alla "misstänkta". Så kan en polisräd gå till. De absolut flesta av alla omhändertagna släpptes antingen samma dag eller dagen efter då oroliga anhöriga åkte till stationen för att lösa ut dem.

Tidningen fortsätter med att beskriva hur journalistförbundet påstår att de inte får arbeta fritt. Myndigheterna beslagtar material och hotar journalister som är för frispråkiga. En protestmarsch är utlyst till den 27 september på El Conde, huvudstadens mest turisttäta gata.

I Higuey, ett samhälle i östra delen av landet, skottskadades två knarkkurirer i sammandrabbning med polisen. Kurirerna gav sig på polisen med ramboknivar varför de valde att skadeskjuta dem.

I Los Alcarizos, en Brooklynliknande förort till Santo Domingo, rånades en kvinna i sitt hem på diverse ting till ett värde av ca 20.000 svenska kronor. Polis tillkallades och ganska många män som befann sig i området fängslades. Rånarna tros vara långt borta.

Jordbrukare demonstrerar i Moca för att få vägarna lagade. Tre haitier i San Juan de la Maguana fängslas för olagligt vapeninnehav. I La Vega utreds mordet av en hantverkare. osv...

Det här är lite smått och gott från en av landets större tidningar, om en dags händelser. Mycket mera händer, brott som aldrig reds ut eller förblir okända. I ett land som bara under 2008 helt lagligt har sålt över 55.000 vapenlicenser, är det svårt vänta sig något annat än utbredd brottslighet. Folk är rädda och beväpnar sig.

Landets har också utsetts till narkotikasmugglarnas paradis. Enligt USA passerar det mest droger genom Dominikanska Republiken till USA och Europa än genom något annat land just nu.

Det finns mycket gott att skriva om landet också, men det kommer en annan dag.

Kommentarer