Att leva med voodoo'n runt hörnet

Kan verka pittoreskt att som turist besöka Haiti eller haitiskt präglade samhällen i Dominikanska Republiken för att på nära håll delta i en voodoo-seans, men för de flesta haitier är religionen påtagligt skrämmande. Något av det värsta man kan råka ut för är att bli osams med sin granne eller arbetskamrat, för tänk om han eller hon anlitar en häxdoktor, uttalar en förbannelse...

I bateyen Palavé, där Comunidad Maranata har ett missionscenter, lever mycket haitier. På samma sätt som vi svenskar talar om väder och vind är voodoo ett ständigt återkommande samtalsämne. Barnen varnas för att gå utomhus på kvällarna för "då kommer djävulen och tar dig!". När vinden viner och det rasslar i plåttaken går oftast husfadern ut och kastar salt på taket för att jaga bort de onda andarna. Det är någon som hastigt insjuknat och genast går ryktena om att en ovän anlitat en häxa för att döda personen i fråga.

Hela situationen kan tyckas vara primitiv men problemen ligger djupare än så. Voodoo är en del av Haitis själ. I folkmun säger man att Haitis folk består av 90% katoliker, 5% protestanter och 105% voodoo. Ibland då man kommer in i Palavé, som dock ligger långt inne i Dominikanska Republiken, möts man av de typiskt dunkande trummorna som på sitt mystiska sätt talar om för de insatta vad som är på gång. Ofta dansar man tills extasen tar över.

Det är inte bara den fattiga ortsbefolkningen som fångas upp av voodoo-religionen. Landets ledande politiker och framgångsrika affärsmän anländer ibland i sina stadsjeepar med tonade rutor för att undvika avslöja sin identitet. Man söker råd och framgångskoncept hos häxdoktorn.

Voodoon är som ett gift eller en drog som lägger beslag på hela människan. Det finns också dem som tidigare varit slavar under voodoon men som idag berättar om hur de blivit befriade. Befrielsen beor på att man funnit en kraft som är större och starkare än voodoon, nämligen frälsningen i Jesus. Genom att ta emot Jesus i sina liv kan dessa vittna om hur ångest och rädsla över mörkrets makter fått ge vika och istället har man fått uppleva Guds frid i sina liv.

Länk: DN Aftonbladet

Kommentarer

Anonym sa…
Hej Berno,

Hade inte väntat mig att hitta vägen till en bloggande missionär när jag klickade på resereportaget. Struntade i reportaget och läste ditt inlägg istället.

Tack för en inblick i voodoo-kulturen och ditt vittnesmål om kraften i Jesus, världens ljus. Det var stärkande för min själ att få höra din berättelse.
Berno sa…
Hej Marcus, och tack för din kommentar. Många människor här är helt bundna i katolsk religion och häxkonst, något som ofta går in i varandra.
Men som sagt, vi får peka på Jesus!