800 000 hemlösa i landet där anarki råder

Haiti står på randen till en humanitär katastrof! Alltsedan höstens stormar drabbade främst norra delen av landet står hundratusentals haitier utan bostad och mat finns inte att få tag på. Internationella hjälporganisationer delar ut matransoner, kläder, mediciner och andra förnödenheter men trots miljonsatsningar blir hjälpen som en droppe i havet.

DNs artikel publicerad den 19 september är verkligen aktuell och fångar på ett naket och nära sätt den katastrofala situation som råder. Här i Dominikanska Republiken bor drygt en miljon haitier, de flesta papperslösa. Många av dem har anhöriga i Haiti som drabbats svårt och stämningen är mycket orolig. Gränsen som delar ön Hispañola i två delar, varav Haiti har den västra delen, är hårt bevakad. Varje dag anländer tusentals haitier som desperat försöker ta sig in i Dominikanska Repbubliken. Myndigheterna här bävar inför den massiva flyktingström som befaras komma då det inte finns någon mat att få tag på i hemlandet.

För inte så länge sedan uttalade sig Dominikanska Republikens utrikesminister och uppmanade dominikanerna att kämpa för att försvara sitt fosterland, speciellt de som bor vid gränsområdena mot Haiti. Vid gränsen härjar rövare som nattetid tar sig över och in på dominikanskt territorium för att stjäla boskap och grödor.

Ett annat megaproblem på ön är narkotikasmugglingen. USA anklagar främst Dominikanska Republiken för att agera för tafatt i kampen mot smugglingen som idag anses vara största transitland för vidaretransport till USA och Europa. Dominikanska politiker svarar med att anklaga USA för att själva satsa för lite resurser i kampen mot brottsligheten, då deras land är det som konsumerar mest narkotika i hela världen.

Haiti och Dominikanska Republiken blir alltmer att likna vid en kokande kittel där våld och korruption råder. Det som sker här är förhållandevis litet jämfört med situationen i andra delar av världen, men står dock som en miniatyr av tillståndet i världen. Polis och militär står maktlösa och ligger alltid steget efter i kampen mot narkotikan som genererar otroligt mycket pengar. Häromveckan avrättades sju personer i en narkotikarelaterad uppgörelse. Några dagar senare mördades ytterligare två personer i samma uppgörelse. Ett femtontal militära befäl, politiker och andra misstänkta sitter fängslade. I Bani, samhället där avrättningen ägde rum, är folk livrädda för att överhuvudtaget prata om det inträffade, pga maffians makt.

Tilltron till rättsväsendet är låg. Av alla hundratals anhållna i narkotikabrott leder mindre än 5 procent till genomförd rättegång. De flesta tar sig ut ur fängelserna på annat sätt.

DN återger med all rätt: "Vissa ifrågasätter om Haiti överhuvudtaget kan kallas en stat." Haiti saknar infrastruktur och flera regioner ute i landet har sitt eget hemsnickrade styre där man tagit lagen i egna händer och vapenkontrollen är dålig. Men det absolut största problemet idag är avsaknaden av mat.

Kommentarer