Yefrey - ett Guds barn

I Palavé, ett litet samhälle ett par mil utanför Dominikanska Republikens huvudstad Santo Domingo, bor Yefrey. Han har fyllt tio år och lider svårt av andningsproblem. Hans ena lunga fungerar inte alls och den andra har kraftigt reducerad funktion. Under flera års tid har Yefrey åkt ut och in från sjukhusen för att få hjälp. Hans enda lösning är enligt läkarna en lungtransplantation, något som inte kan göras här i landet.

För snart två år sedan blev Yefrey akut dålig och klarade inte längre av att andas. Just då befann han sig på ett av sjukhusen. Hela hans lilla kropp var som en spänd båge och trots läkarnas försök att få honom att andas lugnare blev situationen allt värre. Själv befann jag mig på annan plats då jag blev uppringd och fick veta hur illa ställt det var. Tog mig med ilfart till sjukhuset där en ambulans precis rullat fram beredd att ta med Yefrey till stans största barnsjukhus med större resurser. Så fort jag kom fram åkte vi tillsammans sedan med dubbel ilfart (trodde det inte gick att köra så snabbt i Santo Domingo mitt i rusningstrafiken) till barnsjukhusets akutmottagning. Läkarna förberedde Yefreys mamma Andrea på att hon förmodligen skulle förlora sitt barn.

Mot alla mänskliga odds klarade Yefrey krisen och återhämtade sig efter en tid på sjukhuset. De läkare vi talade med gjorde klart för oss att han maximalt hade ett år kvar att leva. Yefrey som hörde samtalet protesterade och sa med beslutsam röst till läkaren: - Det är inte du som avgör det. Bara Gud vet hur länge jag ska leva.

Två år har snart gått och Yefrey har visat sig ha en oerhörd livslust. De perioder han mår bättre är han med i mötena och sjunger helt underbara sånger. Andra perioder, som nyligen, blir han sämre och får då läggas in på barnsjukhuset. Idag var vi och hämtade honom efter en 43 dagar
lång sjukhusvistelse.

Kampen för Yefrey fortsätter. En av hans favoritsånger heter "Du kan få frid och ro mitt i stormen", och när han sjunger den är det med sådan inlevelse att friden känns påtaglig. Vi vet att hans liv vilar i Guds hand och att varje dag är en gåva. Var med och be till Gud för Yefrey och hans familj vilken består av hans mamma Andrea och småbrorsorna Reinaldo och Rikendi.

Kommentarer