Alice Cooper ok?

Representerar Alice Cooper en kristen gråzon? Sångaren som är mest känd för sin brutalitet, skräck, och blodiga scenuppträdanden får gratisreklam av Dagen. Som vanligt väljer den kristna tidningen att undvika ta ställning. Man förmedlar bara en nyhet. Vad är då nyheten? Alice Cooper går på bibelstudier, kallar sig kristen och förenar utan problem sina musikaliska blodsriter med sin kristna tro. Det är i vart fall en väl dold kristen rock han företräder.
En sak är säker; artister som KISS, W.A.S.P. (som bla gjort sig känd för att kasta rått kött på publiken), Marilyn Manson (vars djävulska musik inspirerade till skolmassakern på Columbine High School 1999) ochTrent Reznor (inspiratör till Marilyn Mansons första album) har honom som inspirationskälla. Dessa artister representerar genom sin musik raka motsatsen till det kristna budskapet, något naturligtvis Dagen borde upplysa om.

Kanske flatheten beror på andra intressen? En kristen Alice Cooper blir ju även inspirationskälla till andra sk kristna hårdrockgrupper och där har tidningen Dagen, istället för att varna, medvetet lyft fram dessa grupper som något berömvärt. Vad är kristen rock, kristen metall, kristet disco, kristen rapp, Stryper, Petra etc.? Inget annat än billiga kopior av en musikstil som definitivt inte har sina rötter i Bibeln. Artisteriet överhuvudtaget är något främmande för den kristna församlingen. Det hör inte dit.

Annan länk i samma ämne: DN

Kommentarer

Anonym sa…
Skulle tidningen ta ställning på nyhetsplats? Vilken slags journalistik skulle det vara?
Anonym sa…
Om Alice Cooper blivit kristen på äldre dagar, borde inte du som kallar dig kristen vara glad för detta?

Jag måste säga att din blog gör mig upprörd, vad är det för skit du skriver? Utan någon direkt vetskap slänger du ur dig floskler om musikstilar, svänger dig med uttryck som "sk kristna" osv. Det märks att du snarare än att vara en Guds kärleks budbärare verkar för splittring och oenighet. Du bör söka vägledning hos Han du säger dig representera.
Anonym sa…
Jag blir lite ledsen när jag läser din blogg. Kan inte påstå att jag gillar Alice Coopers musik men jag blir glad av att han har börjat läsa bibeln. Jag är så trött på kristna som kommer med pekande finger när det gäller musik och stilar. Jag gick själv ifrån Gud när jag var ung men idag förstår jag bättre. Gud älskar mig lika mycket även om jag gillar techno, house, pop, rock, gospel etc. Du skriver om billiga kopior, men tänk om all kristen musik lät likadant? Vad tråkigt det skulle vara! Jag ska ge ett exempel på vad jag tycker är bra kristen dansmusik / gospelhouse. År 2002 var jag på Hultsfredsfestivalen och i danstältet spelade bla Dennis Ferrer och KT Brooks. Tyvärr är KT Brooks död idag, men han drog sig inte att vittna mellan låtarna om att det är bra att gå i kyrkan. Lyssna in: Dennis Ferrer och KT Brooks. "Joy to the world"
http://www.youtube.com/watch?v=LhGQa98PXJ8

Gud välsigne Dig!
Haha! Här är en snubbe som fortfarande lever kvar i åttiotalets mörka religionsförtryck av hårdrocken.
Att rabbelibabbla gamla fördomar 20 år efter andra gör dem knappast mer sanna.
Gå på en Alice Cooper-konsert istället, eller köp en DVD (det är mycket enkelt) så du får lite på fötterna nästa gång du vill kommentera Alice-gubbens mycket moraliskt korrekta framträdanden.
Anonym sa…
Helt rätt Berno!

Jag hade inte alls blivit överraskad om Dagen hade kallar Alice C för kristen. Idag finns det en trend, att så fort någon piper om Gud så är personen/gruppen kristen. Särskild kändisar... Fast deras gärningar vittnar emot dem... (Och det är bla därför jag inte läser Dagen. Nån gång, ibland läser jag på nätet).

Min son och hans polare lyssnar på sk kristen metall (fast jag vet att han kommer att omvända sig en dag... snart...) Crimson Moonlight, osv och jag måste säga att det finns inte ett spår av Den Helige Ande dvs, Guds frid/närvaro i dom låtarna, tvärtom, oro, stress, vildhet, själviskhet osv. Bibeln säger ju att "dom som leds av Guds Ande (en Ande från Gud) är Gudsbarn". Och "Min frid ger jag er, jag ger er inte som världen ger".

Helt rätt, dom är bara billiga kopior av världens musik. Och den anden (frukten) kommer också ut ur den musiken. Det blir så, när kristna tror att vi kan vinna människor/världen till Gud genom att använda världens metoder.
Nej, nej, vi ska istället söka Gud och få smörjelse och auktoritet från Honom.
Anonym sa…
Jag blir helt paff när jag läser detta! Vem av er har rätt att döma Alice Cooper? Vad vet ni vad han tänker? Vad skulle kan känna om han läste er bloggpost? Det spelar ingen roll om han inte lever ett helgat liv på alla punkter(vem gör det?), han har fortfarande rätt att kalla sig kristen och tro på Jesus som den enda vägen. Det kan ingen människa ta ifrån honom.

Vad gäller musiken. Vilka musikstilar menar du har sina rötter i bibeln? Vilka instrument är tillåtna? Vilka kläder ska vi bära? Måste kristna lyssna på harpa och bära beduinkläder? Om vi åker till Amazons och berättar om Jesus, måste vi då tvinga på dom vår musik och våra kläder?

Förstår du inte att folk uppfattar dina åsikter som fördömande?
Anonym sa…
http://www.expressen.se/noje/musik/1.1219060/alice-cooper-gillar-att-ta-dod-pa-den-svenska-popmyten
Anonym sa…
Det är uppenbart att du, Berno, inte har så stor koll på Alice Cooper. Cooper har varit kristen sedan tidigt 80-tal, då Jesus helade honom från hans alkoholism (vilket Alice själv påstår).
Alice har en blodig scenshow, men inte blodigare en Shakespear. Hans sånger är rocksånger och naturligtvis är det hårda låtar. Men vad jag inte förstår är varför Gud skulle ogilla snabb rockmusik? Som lutheran har jag svårt att se att Gud skulle tycka illa om en viss musikstil bara för att. Nog för att katolska kyrkan på medeltiden ansåg att det fanns en "Djävulens intervall" eller något liknande i musiken, men vi är väll ändå inte medeltida katoliker?
Alice Cooper har numera ofta ett kristet budskap på sina skivor. På den senaste skivan sjunger han bl.a.
"Any chance of salvation? Someone died for me. Washed in blood, He cared enough to pity me."
På andra skivor, som "The Last Temptation" har hela skivan ett kristet budskap. Även tidigare låtar har detta budskap. Ex låten "My God": "I was a boy, when tempted, fell sometimes.
And fell so low no one could see me.
Save for the eyes of Him that sees my crime.
When sheep like me, have drifted lost.
All frightened children who are tempest tossed.
Down flies His wrath like an albatross.
My God!"

Alice Cooper är kristen. Han går till kyrkan varje söndag, ber före varje show, har en kristen välgörenhetsorganisation för ungdomar med problem som heter Solid Rock (jag undrar vem den "fasta klippan" är...). Allt detta och mer kan man läsa om i Alices självbiografi "Golf Monster" där han ägnar över ett kapitel till sin kristna tro.

Så jag tycker att det är väldigt fördomsfullt och skrämmande av dig att skriva detta om Alice. Naturligtvis finns det mycket negativt inom hårdrockvärlden. Droger, satanism etc. Men att avfärda en hel genre som satanisk p.g.a. detta tycker jag är fördomsfullt. Just eftersom det finns mycket ockult i den genren, så borde man ju glädjas åt att det faktiskt finns kristna förebilder och alternativ för dem som fastnat i den mörka delen av rocken.
Och varför är det dåligt för mig som kristen att lyssna på rockmusik? Varför skulle Satan vara mer aktiv där än i någon annan musikgenre? Jag tycker det är fult att avfärda en viss musikstil som satanisk bara för att man inte gillar eller förstår den!
Jag väljer Alice över Carola any day!
Anonym sa…
Många frikyrkligt kristna tycks tolka alla konstnärliga budskap som normativa. Alltså, att artisten/författaren/konstnären uppmanar lyssnaren att handla som karaktärerna i låten, filmen etc. "Vad är budskapet" frågar sig den självrättfärdige, ty han han inte ännu lärt sig ordet "om". Men precis som bibeln tolkas - just tolkas, närmare kan ingen komma - så måste låttexter också tolkas. Vi matas av våld och krig i media, om detta sedan återkommer som teman i musik, ska det inte förstås som uppmaningar. Försök att lyssna på en text som det vore ett citat, eller en ironisk kommentar. Eller ett sätt att bearbeta all ondska som vi matas från teven. Marlyn Manson och Alice Cooper är säkert hälsokost för en tonåring. Britney är hundra gånger farligare!
Anonym sa…
Jag förstår vad du menar i början, Alice Cooper verkar inte vända om ordentligt men Gud ser hans hjärta, men du antyder att sk "artisteriet" inte ska finnas i församlingen, du har rätt det ska inte finnas där men Petra och Stryper är inte artister isåfall utan dom är Kristna sändebud som spelar för Jesus, du ska bara veta hur många som kommer till tro bara för såna här grupper tex Petra och Jerusalem. Läs bibeln min vän, lev inte kvar i gamla tider. Gud sänder dom Han vill och det kan inte du bestämma, Hans planer är så mycket större än mäniskans

Gud välsigne dig!!