Vissa har inga kläder alls

Klädindustrin är minst lika global som fiskindustrin. Fisk fångad i Nordsjön transporteras till Asien då det är billigare att förpacka där. Sedan kommer den "skandinaviska fisken" tillbaka till våra varuhus och de flesta tror att den är ganska färsk där den ligger färglatt inpackad i frysmontern. Inget bra tillvägagångssätt för miljön.

Själv bor jag i Dominikanska Republiken och här finns många sk "zona franca", tullfria klädindustrier, som med billig arbetskraft masstillverkar sina produkter för att sedan skicka dem vidare till den amerikanska eller europeiska marknaden. Inte heller det är så värst miljövänligt, men det blir billigast så. För arbetarna är det ett av landets mest lågavlönade yrken, men ändå, bättre än ingenting. Arbetslösheten är ännu svårare.

Ännu svårare är det för haitierna, det folk som lever på andra halvan av ön som delas med Dominikanska Republiken. Haiti är som bekant fattigt, men man kan fråga sig hur fattigt? Läste en missionsrapport som skickades idag från en organisation som arbetar i flera länder. Om Haiti skrev de så här:
"När vi kom till Tiburon fann vi vad vi trodde vi aldrig mer skulle behöva se. På den platsen var många av barnen, en del ända upp till 16 års ålder, helt nakna. De hade inga kläder, inga skor, ingen skola, ingen klinik, ingen kyrka, ingenting." Hela texten kan läsas antingen på spanska eller engelska.

Öga mot öga med den verklighet som här får ett konkret ansikte i en liten by bara några timmars bilväg från där jag sitter och skriver i ett ombonat hus med elektricitet och internetuppkoppling, gör att kläd- och livsmedelsindustriernas problem känns fjuttiga. Själv har jag ingen lösning på vare sig industrijättarnas eller de extremt fattigas problem, men däremot måste jag, som uppväxt och försäkrad i ett materialistiskt land, göra vad som på mig ankommer.

För mig är lösningen evangelium. För alla som vill tro är lösningen evangelium. Jesus Kristus är nämligen den fattige och den förtrycktes försvarare. Församlingen, de troende i tiden, representerar Guds rättfärdighet och har som ett av sina uppdrag att dela sitt bröd med den hungrige, att kläda den nakne och besöka den sjuke.

Snart en dag ska rättvisa skipas. Inte av någon internationell tribunal styrd av någon stormakt;
"Gud, din tron förbliver alltid och evinnerligen, och rättvisans spira är ditt rikes spira.
Du har älskat rättfärdighet och hatat orättfärdighet; därför, o Gud, har din Gud smort dig med glädjens olja mer än dina medbröder"

Kommentarer