Haitiska barn till salu: 30 kronor styck

I Dominikanska Republiken kan man köpa ett haitiskt barn för 30 kronor. Barnen smugglas in i landet från Haiti för att slussas ut till sina nya ägare. Anklagelsen kommer från katolska människorättsrorganisationer som arbetar vid den haitiska gränsen. Enligt Diario Libre (spansk text) har 1,353 barn smugglats över gränsen bara mellan januari och april i år. En av dessa trafikanter ertappades den 6 juni då han försökte föra fyra barn i åldrarna 2 - 6 ( se bilden till höger) år in i Dominikanska Republiken vid gränsövergången Dajabon. Den misstänkte berättade att han mutat en gränspolis då han vadade över floden Masacre, som rinner längs gränsen.

Barnsmugglingen är en lukrativ och välorgansierad verksamhet. Förutom barn är det oftast kvinnor som smugglas över gränsen. Både barn och kvinnor är idag en attraktiv marknadsvara för exempelvis hemhjälp. Tidigare var det mest haitiska män som var intressanta objekt som billig arbetskraft för de enorma sockerrörsfälten på dominikanskt territorium.

I Puerto Plata, en känd dominikansk turistort, finns idag hundratals haitiska barn som lever ute på gatorna. De har tidigare smugglats dit på liknande sätt och hamnat i händerna på en maffia som använder sig utav barnen för att skaffa sig inkomst. Barnen skickas ut för att sälja ägg, jordnötter och sötsaker, putsa skor eller för att stjäla eller prostituera sig. Framåt kvällen redovisas dagens inkomster inför ägaren som lägger beslag på allt.

I Dominikanska Republiken lever idag minst en miljon haitier. Av dessa har endast fem procent laglig status. Trots att många familjer levt i landet i över fyrtio år tilldelas de inte uppehållstillstånd. Den stora invandringen från det fattiga och utarmade Haiti tog fart i samband med att de dominikanska sockerrörsfälten blev allt fler och större. Under flera decennier var det landets största exportprodukt. Haitierna placerades i stora baracker som tillsammans bildade förläggningar, mindre samhällen, sk bateyer, och där lever de flesta av dem kvar i dag. En batey präglas oftast av djup misär.

Haiti är ett av de länder som drabbats hårdast av livsmedelskrisen.

Kommentarer