Haiti ett hot mot Dominikanska Republiken

Dominikanska Republikens utrikesminister Carlos Morales Troncoso uppmanar folket att vara väl förberedda på att det haitiska folket kommer att massinvadera dominikanskt territorium pga den hunger som världens fattigaste länder genomlider. Troncoso menar att dominikanerna bör bereda sig på att aktivt försvara sitt lands suveränitet, vilket låter som ett gränskrig i mina öron. (se länk på spanska)

Det är redan otäcka spänningar vid gränsen mellan länderna. Människosmuggling, barn inkluderat, och narkotikahandel är de "varor" som genererar mest utdelning idag och som bidragit till att våldsamheter med dödlig utgång sker så gott som dagligen.

Haiti och Dominikanska Republiken är idag ett viktigt led i den globala droghandeln. Dagligen gör narkotikapolisen stora beslag av pengar och droger, ofta i samband med flygleveranser på någon ödslig plats på ön Hispaniola. Det mesta av drogerna kommer från Colombia som, trots USAs miljardsatsningar i kampen mot odlingarna, fortsätter odla kokain. Enligt ett chockat FN har odlingarna ökat med 27 %.

I likhet med vad vi kan läsa om hur kambodjanska myndigheter bränner knarkolja, försöker dominikanska myndigheter avlägsna drogerna från sitt land genom att bränna upp beslagen.

Haiti är ett land som drabbats av extrem fattigdom. I vårt missionsarbete stöter vi dagligen på den misär som det utpräglade haitiska folket lever i. Här i Dominikanska Republiken lever idag över en miljon haitier, de flesta illegalt.

Var med och stöd missionsarbetet, främst i förbön. Bidra även ekonomiskt utifrån de möjligheter du har. Maranataförsamlingens pg 44 10 05-6 förmedlar din gåva. Läs mer om missionen här.

Varje bidrag kommer de mest behövande till del i form av sjukvård, skola, mat och andra akuta ändamål.

Kommentarer