Överflöd av mat

Samtidigt som rapporterna om livsmedelskrisen kablas ut över jorden slängs det enorma mängder mat, varje dag, i många länder. I Haiti har vi informerats om hur åttio procent av befolkningen lever på under två dollar om dagen. På grund av att matpriserna skjutit i höjden kan majoriteten av invånarna inte längre köpa sin mat. Tusentals haitier gav sig ut på gatorna och protesterade vilket i sin tur ledde till minst fem döda i konfrontationer med polis och militär. Haiti representerar i den här situationen många länder runtom vårt jord. Krisen är global och beror på många faktorer.
Exempelvis har exportförbudet i vissa länder, som Ukraina, lett till att tonvis med mat dumpas i havet.

En annan sida av orättfärdigheten är vad den brittiska tidningen The Independent skriver om idag, som också Svenska Dagbladet informerar om. I Storbrittanien slängs varje dag mängder av mat.

Varje dag slänger brittiska hushåll 220 000 brödlimpor, 1,6 miljoner bananer, 4,4 miljoner äpplen, 55 000 kycklingar, 5,1 miljoner potatisar, 2,8 miljoner tomater och 660 000 ägg enligt undersökningen. Och det tar inte slut där: britterna slänger också 1,2 miljoner korvar, 1 miljoner skivor skinka, 1,3 miljoner oöppnade förpackningar yoghurt, 710 000 chokladkakor, 260 000 ostar, 300 000 chipspåsar, 440 000 förpackningar med färdiglagad mat och 25 000 paket med sås – varje dag. (SvD)

Den slängda maten, bara i Storbrittanien, motsvarar ca. 120 miljarder kronor varje år!! Skulle vara intressant att få reda på hur mycket mat som slängs totalt på jorden, förråd som dumpas i haven, hushållens avfall etc. Kanske någon som har en översiktlig information?

När även en av världens rikaste metropoler, New York City, drabbas av matkrisen förstår man att det gått långt. Under tiden jag skriver detta inlägg publiceras artiklar om hur var femte New York-bo, även heltidsarbetande, inte har råd att köpa sin mat utan är beroende av de soppkök som finns.

Det finns flera mycket aktuella sammanhang i Bibeln som beskriver den utveckling vi ser idag. Exempelvis talar Uppenbarelseboken om hur hela världen kommer att drabbas av detta kaos med krig, farsoter, hunger och prisstegringar.


Kommentarer