Vem granskar Dagens censur?

"Dagen borde reflektera över sin egen historia", skriver Torbjörn Aronson i en debattartikel i dagens Dagen. I tidigare artiklar har Dagen granskat Livets Ord och Livets Ord granskat Dagen. Låter demokratiskt och riktigt när båda parter i en artikelserie på det sättet kan bevaka och komma till tals för att motverka missbruk av mediamakten. Har Dagen alltid brukat den policyn?

I snart 50 år!!! har tidningen Dagen konsekvent bojkottat Maranataförsamlingen och vägrat dem annonsera. De få gånger man skrivit om maranata har det varit med syftet att saklöst smutskasta, som nu senast då en mediastorm om hemundervisning spreds i landet. Dagen väljer att gå längre än någon annan media och ifrågasätta att kommunen placerar missbrukare på Maranataförsamlingens hotell. Metoden är hög grad av missbrukad mediamakt med syftet att krossa en rörelse ekonomiskt.

Maranataförsamlingen har under flera decennier haft en god relation till kommunens sociala förvaltningar som med stor tacksamhet och goda vitsord anlitar den hjälp man kan få för de utslagna. Under sjuttiotalet drev församlingen ett missionscenter på Gamla Brogatan, vid de de då ökända klarakvarteren. En ny era inleddes med möteslokal, radiostudio, hotell, secondhandbutik, expeditionslokaler, bok- och musikhandel etc. Många missbrukare av olika slag blev hjälpta genom missionscentret, varav ett flertal idag fungerar som evangelister och förkunnare. Denna enorma insats, med dess utomordentliga resultat i knark- och porrkvarteren, var tabu för den kristna rikstidningen Dagen. Inte en enda rad publicerades.

Metoden den kristna rikstidningen använt - och använder sig utav - har antingen varit angripande journalistik eller också tigande journalistik. Arne Imsen, Maranataförsamlingens föreståndare fram till sin död 1999, reagerade många gånger på Dagens smutsiga metoder att tiga ihjäl en kristen rörelse i landet. Från 1962 fram till idag pågår denna bojkott av en av Stockholms kristna församlingar.

1995 gav Arne Imsen ut en bok: "Bannlyst Frihet - fallstudie över missbrukad mediamakt". Beställ den, kostar bara 39 kr. Du får en läsvärd analys om hur en kristen dagstidning använder sig av publicistiska metoder som ger associationer till nazismens starka och framgångsrika vapen för att manipuera opinionen. Boken är ett genmäle, inte riktat mot kristenheten. Censuren bär tidningen Dagens signum.

Kommentarer

Anonym sa…
Du har inte täntk på att, istället för att sitta på din kant och tycka, ta kontakt med tidningen och berätta din sida?
Det största missförståndet är att man inte kan gå till ett medie och berätta sin sida. Både Dagen och andra medier är väldigt öppna för att berätta olika sidor av en historia.

Om du, istället för att inta någon slags skyttegrav, hade gått till dagen, ja till och med besökt de på redaktionen, och visat upp att du är vanlig, så hade du mött ett helt annat bemötande än det du nu gör anspråk om.
Men det är klart.
Det är ju lättare att alienera sig.

För det är precis vad du gör nu.
Inte bara mot Dagen, utan mot alla andra.

Det är kanske därför jag är den enda som kommenterar.
Anonym sa…
Jag tycker det bästa Dagen kan göra när det gäller Maranata är att låta dom vara.
I många år har jag blivit trakasserad av medlemmar från Maranata som besökt ex. Lapplandsveckan i Husbonliden utanför Lycksele.
Eftersom man har denna aversion mot Pingstörelsen är det inte konstigt att Pingströrelsens tidning Dagen inte vill publicera något om Maranata.
Anonym sa…
Gott, mycket gott att finna en av dessa av Anden Jesus-visa Maranta medlemmar på nätet!
Lycka till Berno! Skall ta närmare del av dina kommentarer om värld och himmel framåt.. Fann inget att icke instämma helt i vid en kortare läsning just före nu.. detta är ovanligt(!).. min "Jeremia-kallelse" är skarp i sitt utrannsakande i kärlek...
L. Ove S.
Anonym sa…
Anonym, atskilliga ganger har vi varit i kontakt med Dagen, vilket finns dokumenterat for den som vill veta mera.

Anonym igen:), en stor anledning till att vi besokt Husbondliden och Nyhem ar att vi inte accepterat Dagens censur. Aven det finns dokumenterat.

Om ni seriost vill ha reda pa hur saker och ting fungerar i verkligheten kan ni exempelvis borja med att lasa den bok jag upplyste om. Hor bara av er sa skickar jag den till er utan kostnad.
Anonym sa…
Är detta ett dåligt skämt? Jag har boken du pratar om hemma i bokhyllan men trodde detta var history....

Menar du att Dagen refuserar era annonser idag, maj 2008?

Hur är det med ViD? Samma sak?

mvh Daniel
Berno sa…
Daniel, efter ett femtiotal eller fler framtstötningar under åren tröttnar man till sist att tjata. Nu har det visserligen gått kanske tre år då en annons om tidningen Midnattsropet senast stoppades. Den gången handlade det om en banner på dagen.se. Dåvarande chefredaktör lät meddela att de hade invändningar mot innehållet, inte i själva annonsen, men dit den länkade. Åsiktspoliser med andra ord.

Angående Världen idag vet jag inte om de fortfarande refuserar annonser från Maranata. Ruben Agnarsson har i vart fall tidigare vägrat införa beställda annonser från församlingen.
Anonym sa…
Aletheia sitter tydligen även här som grindvakter... någon grindslant kanske.

Nej Berno !
Maranatas historik är alltför välbekannt för den övriga kristenheten. Altifrån Arne Imsen som sektledare, där vi tagit emot en flyende familj till erat bråk med anhöriga vid bouppteckning. Det är bara att fråga de närmast anhöriga till Imsen hur det står till med Maranata-Bällsta för att få svart på vitt att Maranata fortsätter i sin sekteristiska hållning gentemot övriga kristenheten & fortsätter med sin hatkärlek till pingströrelsen.

Du Berno - det kanske finns tillräckligt många som likt mig mött dig demonstrerandes på Nyhem och utanför andra pingstkyrkor. Vid de samtal vi då initierar så lommar ni iväg pss. som Jehovas Vittnen där ni sätter er högsta merit av att ha spridit hat-traktater gentemot pingströrelsen.

Tro det eller ej - jag uppskattar trots allt mycket av det du skriver på din blogg.
Hade bara ni förstått att det finns kristna som i många stycken ändå har & lever i en kristen tro som ni efterlyser... varför vara då så blind inför att pingstvänner är Guds barn och bärs av omsorg från sin fader. Ni är fel ute när ni lägger kraft till att ständigt förneka detta.
Berno sa…
Anonym, ingen aning om vem du är men ska försöka svara ändå. Du kan säkert hitta många att fråga om Maranata och få precis de svar du önskar. Det förändrar ingenting i sakfrågan, att den statstödsunderstödda tidningen Dagen agerar åsiktspolis och fortsättningsvis bojkottar kristna annonsörer.

Stämmer att jag varit på Nyhem och kommer helt säkert återvända. Istället för att irritera dig så mycket på budbärarens metoder, vilka har underordnad betydelse i sammanhanget, borde du istället ta ställning till den information som spreds vid dessa tillfällen. Det var ett angeläget budskap riktat till kristenheten och då tidningen Dagen nekar annonsplats får man gå dit där många av dess prenumeranter förhoppningsvis finns samlade.

Ditt fula grepp att anonymt smutskasta en avliden Herrens tjänare bemöter jag inte överhuvudtaget. Vill du ha fakta även där är du välkommen att höra av dig.
Berno!
Jag har läst båda dessa böcker som Arne Imsen skrivit. Det är i princip 30 år emellan utgivningarna av "Fruktad frihet" och "Bannlyst frihet". Det känns så väldigt tragiskt att läsa den senare boken och få höra att en kristen tidning i så många år förföljt en enskild rörelse. Det är också sorgligt att läsa denne Anonyms tankar, men nu har ju några år gått sedan de skrevs. Kanske skaffade han material och läste.