Brottsligt vara romer

Rumänien är ett stort land med fler än 22 miljoner invånare. Jag har några norska vänner som arbetar där. De hjälper fattiga människor att få tillbaka människovärdet genom att ge dem utbildning, kläder, mat, arbeten etc. De har även köpt en landsby, Santoma, som var dömd till undergång och vars mark var av intresse för exploatering. Nu köptes marken av de norska vännerna som kallar sig Pilgrimsfolket, vilket ledde till att flera hundra fattiga utblottade familjer fick stanna kvar i sina hus. Att se skillnaden på den platsen jämfört med hur den såg ut innan missionärerna kom dit är som natt och dag. Nyrenoverade fastigheter, fungerande skola, vattenbrunnar etc. har gjort tillvaron hoppfull för invånarna som utan denna hjälp obarmhärtigt hade kastats ut på bar backe.

En sak jag reagerat på när jag hört mina vänner berätta från Rumänien är hur illa landets romer (tidigare kallade zigenare) behandlas. Tror inte att byborna i Santoma är romer, men jag har fått berättat för mig de mest ohyggliga beskrivningar om hur denna minoritet diskrimineras i Rumänien. Det är till och med så att fattiga rumäner reagerar mot att romer får hjälp. Många vill inte ens vistas i samma rum som dem. Det finns kyrkor som inbjuder till barnmöten för alla - utom romer.

Jan-Egil Hafsahl, som leder det norska arbetet, skildrade vid ett tillfälle hur han trodde att de under sitt fleråriga missionsarbete i Rumänien redan hade sett den värsta slummen, fram tills de en dag kom i kontakt med en romsk by på en plats de tidigare bara kört förbi. När de kom in i byn var det som allt mänskligt värde tog slut. Där vill vi inte ens placera våra djur. Platsen var vidrig och fylld med smuts, lera och sopor. Rucklen till bostäder bestod mestadels av pappkartonger och återvunnen plåt från kasserade konservburkar. Här bodde och levde familjer med totalt utfattiga romer som överhuvudtaget ingen brydde sig om.

Nu har de norska vännerna investerat i militärtält med värmekaminer och andra förnödenheter för att komma dessa romer till hjälp. Vintrarna i Rumänien är ruskigt kalla.

Pilgrimsfolket beskriver på sin hemsida hur Alexandra, en liten romsk flicka, pga sin härkomst nekades hjälp. Alexandra är dövstum och en talpedagog hade sagt att han kunde hjälpa henne att börja tala. Det fanns hjälp att få som skulle bekostas genom allmänna medel. Allt verkade så bra till dess det framkom att Alexandra är romer. Då fanns det inte längre någon hjälp att få. Nu blev flickan hjälpt tack vare Pilgrimsfolkets insatser.

Det är inte bara i Italien som romer diskrimineras. Det är inte heller enbart romer som på det här sättet blir utstötta. Själv arbetar jag i Dominikanska Republiken som gränsar till Amerikas i särklass fattigaste land Haiti. Rasismen märks av även här, men det får jag skriva mera om en annan gång.

Fakta: Romer, roma (av rom, vilket betyder "människa" på romani), är en folkgrupp. Folkgruppen kallat även zigenare, en term som emellertid kan uppfattas som nedsättande och numera undviks i offentliga sammanhang i Sverige [1]. Ordet zigenare kommer ursprungligen från den turkiska benämningen på romer:"Antziganoi".[2] Av de cirka 20 miljoner romer som bor över hela världen så bor ungefär 15 miljoner i Europa, främst i Östeuropa.[3] Det bör dock tilläggas att siffrorna är något osäkra, på grund av att många romer undviker att registrera sin etnicitet av fruktan för förföljelse. (Källa: Wikipedia)

Kommentarer

Anonym sa…
VI HETER ROMER !!!!!!!
Berno sa…
Anonym, texten är ändrad nu. Mvh, Berno
Anonym sa…
Tack så hemst mycket min vän. mvh Viktor Rysk Rom.