Bokmässa i Santo Domingo lockar en miljon besökare

Mitt i Dominikanska Repubikens huvudstad Santo Domingo pågår för fullt en årligt återkommande bokmässa. Den stora parken vid Nationalteatern är fylld med tusentals montrar där all sköns litteratur blandat med smycken och matförsäljning breder ut sig. Besökarna är många, uppskattningsvis beräknas mellan en och två miljoner ha passerat området innan den tre veckor!!! långa mässan tar slut. Från början var det två veckor som gällde men landets sittande president, Leonel Fernandez, utlyste en veckas förlängning för att alla skulle ges möjlighet att hinna med ett besök.

En av montrarna drog till sig mitt intresse på ett speciellt sätt. På ena väggen sitter en samling inramade fotografier på dominikanska journ
alister med rubriken "pressens martyrer". Några av namnen kände jag igen sedan tidigare och blev nu påmind om hur maktens folk ständigt försökt att inskränka yttrandefriheten. Dessa journalisters öde har berott på att de avslöjat för mycket obekväma sanningar om förekommande maktmissbruk varför de mördats på uppdrag av myndigheterna. I flera av fallen har ännu ingen dömts för de brott som begåtts, trots stark bevisning.

Nu i dagarna offentliggjorde Unesco en rapport i Spanien (spansk text) om press- och yttrandefrihet som säger att situationen för journalister i elva latinamerikanska länder avsevärt försämrats.

Ungefär samtidigt, på pressfrihetens dag den 3 maj, presenterar Reportrar utan gränser en internationell rapport som talar om hur hot och våld mot journalister ökat i EU och Sverige!!!
Media rapporterar om hur man vill sätta press på Kina för att öka pressfriheten. Sverige ska även vara med och finansiera en kurs för att lära kineserna lite mer om mänskliga rättigheter, med all rätt. Men det vore inte fel att titta lite på det egna landets utveckling också.

Det ligger i tidsandan att Storebror staten styr mer och mer. Vi märker det inom fler områden, exempelvis hur 'styrande' lagar stiftas som talar om objektivitet men som illa döljer en statlig styrning av tanke och handling. Yttrandefriheten begränsas, religionsfriheten likaså. Föräldrar tas ifrån fostrarrollen och barnen tas om hand av institutionerna där de förväntas tillbringa allt mer tid.

Kommentarer