Haitis fattiga protesterar: "Vi är hungriga"

Idag uppmärksammar Aftonbladet en alarmerande situation i Haiti, något som skrivits om i olika medier sedan januari månad och själv publicerade jag nedanstående rader i våras. Finner det dock angeläget att lyfta fram artikeln vilken är lika aktuell idag som då. Som missionär i regionen möter jag så gott som dagligen nöden som drabbar den fattige och situationen har inte blivit bättre.

Spänningen i det ständigt konfliktdrabbade Haiti stiger. För inte så länge sedan tvingades landets premiärminister att avgå pga stigande matpriser. Flera haitiska medborgare har dödats under senaste protesterna och även en FN-soldat. Gränsen mot Dominikanska Republiken har skärpt kontroll.
I Haiti bor fler än 6 miljoner människor och de flesta av dem är mycket fattiga. Det finns knappt någon mat att få tag på i detta västvärldens absolut fattigaste land. Istället hänvisas folket till att äta kakor gjorda av lera.

Brasilien och några andra länder har skickat mat som delas ut nu i dagarna. Samtidigt varnar FN för att om situationen inte förbättras snabbt kommer landet som är att likna vid en kokande kittel, att explodera i nya våldsamma protester.
FNs rapportör som ropar ut att höga matpriser leder till ett tyst självmord är verkligen alarmerande.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1155977.svd

Kommentarer